Výkaz žáků a vyučovacích hodin

Výkaz žáků a vyučovacích hodin zobrazíte pomocí tlačítka nebo menu Možnosti/Výkaz žáků a vyučovacích hodin.

Výkaz žáků vyplníte kliknutím do prázdného políčka se jménem žáka. Zobrazí se vám dialog Záznamy výkazu.

Vyberete zatržením žáky, které chcete ve výkaze zobrazit. Pokud se jedná o skupinu, vyberete název skupiny. Vpravo lze vybrat jedním kliknutím vše nebo vše zrušit. Popřípadě můžete vložit volný text namísto žáka či skupiny.

Tlačítky Přesunout nahoru a dolů je možné upravit pořadí záznamů. Přesouvá se vždy vybraný řádek.

Hodnoty Přímá vyučovací činnost a Výchozí hodiny v září mají vliv na výpočet hodin formuláře. Lze nastavit výchozí hodiny za každý měsíc dle potřeby.

Po potvrzení tlačítkem OK se vám výkaz vyplní jmény.

Pro doplnění počtu týdenních vyučovacích hodin v měsíci klikněte do prázdného pole, kde má být číslo. Zobrazí se vám dialog Úprava hodin žáka.

Zde můžete ručně doplnit počet hodin.

Není ale nutné si ručně vypisovat hodiny za každý měsíc dopředu, pouze pokud potřebujete zapsat jiný údaj než byl předchozí. Vše se zkopíruje při zavedení nového měsíce dle předchozího (Menu/Vyplnit měsíc dle předchozího) nebo tlačítkem .

Do výkazu jsou automaticky vkládány ročníky žáků/skupiny za daný předmět. Pokud použijete volbu zápisu volným textem, tak se ve výkazu sloupeček s ročníkem žáka či skupiny nevyplní.

Pro tisk výkazu slouží opět tlačítko tiskárny.

DŮLEŽITÉ! Výkaz hodin se pro učitele zamyká, a to každý další měsíc. Pokud je tedy 1. října, nemůže učitel již upravit hodiny ve výkazu za září. Vedení školy však hodiny upravit může, a to bez ohledu na to, který je měsíc. Pokud je třeba učitelům dovolit zpětné úpravy, tak to lze v menu Soubor / Správa databáze / Nastavení programu / Prodleva pro doplnění výkazu – lze nastavit až 99 dní.
Stane-li se, že žák přestoupí k jinému učiteli v průběhu roku, za jménem žáka bude v závorce (přestup). V úpravách pak můžete tento název upravit, protože se žák uloží jako volný text.

Podívejte se na video návod

Jak vyplnit a upravit výkaz žáků a vyučovacích hodin