Učitelé a jejich údaje

Než začnete do programu přidávat žáky a jejich předměty, je potřeba zadat učitele. Po zadání učitelů do databáze se mohou učitelé přihlásit do programu sami.

Pokud po zobrazení nového školního roku zjistíte, že je seznam učitelů prázdný, v žádném případě NEZAČÍNEJTE s jejich přidáváním. Program si potřebné učitele do nového roku převede z předchozího ve chvíli, kdy převedete žáky.

V menu Vložit/Učitel se vám zobrazí dialog pro přidání nového učitele.

V tomto dialogu vyplníte potřebné údaje.
Pole pro vepsání rodného čísla podléhá kontrolnímu výpočtu a v případě, že rodné číslo je chybné, program tuto závadu ohlásí ihned po stisknutí tlačítka OK.

V případě chyby se zobrazí dialog s otázkou: V rodném čísle je chyba! Ponechat? a v tomto okamžiku máte možnost vrátit se stisknutím tlačítka Ne zpátky a chybu opravit, nebo stisknout Ano a tím říct programu, že má učitele uložit i s chybným rodným číslem. Správně vyplněné rodné číslo je nezbytné pro správný výpočet výkazu S24-01 (muž nebo žena).

Tato možnost je zde z toho důvodu, že kontrolní výpočet nelze provést u rodných čísel osob s datem narození před rokem 1953. U těchto osob budete ukládat rodné číslo i s domnělou chybou. Rodné číslo lze kdykoliv dodatečně opravit.

Tituly

Program umožní uložit jen správně zadané tituly. Pokud zadáte titul špatně, tak budete upozorněni a údaj nepůjde uložit.

Pracovní smlouva učitele / zaměstnance

Uvedení typu pracovního vztahu s učitelem /  zaměstnancem je důležité pro automatický výpočet výkazu S24-01.

Interní učitelé – učitelé na pracovní poměr
z toho v 1. roce adaptačního období – začínající učitelé v prvním roce praxe
z toho v 2. roce adaptačního období – začínající učitelé v druhém roce praxe
Externí učitelé – vyučují na základě dohody,…
Uvádějící učitelé – učitelé pověření podporovat začínající učitele (učitele v adaptačním období), uvádějící učitel může být interní i externí

Zaměstnanec – ostatní pracovníci školy (ne učitelé) jako administrativní pracovníci, školník, uklízečka apod. Tito zaměstnanci nejsou započteni do výkazu S24-01.

Předměty učitele

U každého učitele můžete navolit jeho vyučovací předměty. Tato volba je důležitá hlavně pro nastavení učitele u předmětu ve studiu žáka – při výběru učitele se zobrazí pouze seznam učitelů daného předmětu a ne seznam všech učitelů ve škole. Nastavení předmětů zůstává i po převodu do nového školního roku.

Číslo (5) je počat učitelů daného předmětu. Kliknutím na číslo (5) přepnete na zobrazení všech učitelů školy bez ohledu na daný předmět. Není-li zobrazeno žádné číslo, tak nemáte předvolené žádné učitele předmětu.

Nastavení předmětů má vazbu i s  rezervační systém (kolektivní předměty) např. nový učitel nauky (který ještě nemá žádné žáky) si může připravit do rozvrhu hodiny pro rezervační systém a žáci od jiných učitelů se k němu mohou přesunout vybráním hodiny v rez. systému.

Jak získat přístup do webového rozhraní?

Pokud máte k programu balíček webové služby, můžete využívat Klasifikaci také na webu. V údajích učitele stačí Vyplnit správný email a Odeslat Web ID.

Tímto emailem se učitelé přihlašují do webového rozhraní. Email s heslem zašlete pomocí tlačítka Odeslat web ID. Po zaslání emailu se tlačítko změní na Upravit web ID. Po stisknutí tlačítka se zobrazí podnabídka s možnostmi.

Odeslat nové náhodně vygenerované heslo zašle znovu heslo pro přihlášení do webové aplikace. Heslo si lze po přihlášení změnit.
Smazat Web ID smaže Email i heslo a také všechny zprávy včetně informace o přečtení daného uživatele a budou smazány i omluvenky, které byly učiteli zaslány.

Pod kolonkou Upravit Web ID naleznete kolonku Přihlašovací účet. To je důležité pro zasílání zpráv! Pokud se do programu hlásíte jako vedení školy, je potřeba přiřadit vašemu jménu v seznamu učitelů tento přihlašovací účet z vedení školy. To platí i pro zaměstnance kteří nejsou učiteli, například účetní či zástupce. Tyto zaměstnance musíte také přidat do seznamu učitelů a vložit jim email a přihlašovací účet.

Úprava údajů učitele

Pro úpravu údajů vyberte ze seznamu učitele a klikněte nahoře v menu Úprava/Učitel, nebo pouze dvojklik na učitele.

Nemá-li učitel nastavené předměty, které vyučuje, tak na to program upozorní a nabídne jejich automatické doplnění podle předmětů žáků učitele.

Program Vám umožní měnit údaje učitele, ale nenechá Vás změnit údaje, které by měly být duplicitní (pořadové číslo, jméno,…).
Změna jména učitele se projeví pouze ve školním roce, ve kterém je provedena.

Mazání učitelů

Smazání učitele provedete vybráním učitele ze seznamu a v menu Smazat/Učitel. Učitele lze smazat pouze pokud neučí žádné žáky.

Program smaže učitele jen z aktuálně zobrazeného školního roku. Když se pokusíte smazat učitele, který v tomto roce učí některého ze žáků, program Vám to neumožní a jméno prvního z těchto žáků vám zobrazí.

Podívejte se na video návod
Učitelé a jejich údaje