Výkaz S 24-01 o ZUŠ pro MŠMT

Klasifikace celý výkaz spočítá za Vás (pouze doplníte údaje o škole a učitelích) a pak jednoduše načtete data do sberdat.uiv.cz už žádné přepisování tabulek!!!

1) po doplnění a kontrole dat klikněte na Export do CSV a uložte soubor do PC

2) otevřete stránku sberdat.uiv.cz a přihlašte se

3) u výkazu S24-01 nejprve klikněte na Vybrat soubor (nalistujte soubor CSV s daty z Klasifikace uložený v PC) a potvrďte, následně klikněte na Načíst soubor CSV (data se načtou do portálu a překontrolují se)

Automaticky vyplněný výkaz S 24-01 naleznete v Klasifikaci (oficiální formuláři UIV) v menu Možnosti / Výkaz S 24-01. Výkaz z Klasifikace snadno importujete přímo do sberdat.uiv.cz

Na nedostatky v počtech žáků a učitelů upozorní jednotlivé kontroly. Kliknutím na červenou číslovku zobrazíte seznam nedostatků.
Nesprávně zařazení žáci – více o této kontrole zde
Nesprávná rodná čísla – více o této kontrole zde
Nesprávná rodná čísla učitelů – více o této kontrole zde
Nenastavena vyučovací povinnost učitelů – více o této kontrole…..(připravujeme) zde
Nenastavený rozvrh hodin – více o této kontrole…..(připravujeme) zde
Nenastavené hodiny (nezapočítané) – více o této kontrole…..(připravujeme) zde

Následně se otevře okno, kde si můžete zobrazit jednotlivé tabulky výkazu nebo otevřít Grafický výkaz po jednotlivých stranách s vyplněnými daty.

S tímto článkem souvisí článek Statistiky. Ukázky tabulek a video návody naleznete tam.

Zde naleznete informace krok za krokem k vyplněnému VÝKAZ S 24-01 O ZUŠ!

Před tím, než začnete počítat statistiky, zkontrolujte si, zda máte správně nastaveno u předmětů -> „Zahrnout předmět do součtů“ a další vlastnosti. Toto nastavíte v menu ÚPRAVY/PŘEDMĚT v záložce STATISTIKA.
Jak to nastavíte najdete Zde

Kliknutím na kterékoliv políčko v těchto tabulkách Vám program pro kontrolu zobrazí jména všech žáků patřících do tohoto „políčka“. Tento seznam lze případně uložit či vytisknout. Seznam dívek nezobrazujeme.

Jednotlivé statistiky se zobrazují k datu uvedeném nad seznamem žáka. Chcete-li zobrazit údaje za konkrétní datum, je potřeba si ho nejdříve nastavit (Možnosti/Posun v čase nebo kliknutím na aktuální datum) nebo vybrat Zobrazit k datu.

I. Žáci na základních uměleckých školách celkem

Žáky za celou školu zobrazíte kliknutím na nebo v menu MOŽNOSTI/POČTY ŽÁKŮ/CELKEM. V této sumě nejsou zahrnuti dospělí žáci
(ti se zapisují pouze do tabulky číslo VI.).

Se sloupky tabulky lze libovolně hýbat, měnit jejich pořadí (pomocí držení levého tlačítka myši na oboru a tažením).
Počet žáků v kolektivních předmětech je za hudební obor, pouze se správným nastavením u předmětu (statistika – kolektivní) = sbor,…

Pro statistiky neslouží počet žáků za celou školu v hlavním okně programu -> „všechny žáky“ (možnost zobrazení sloupce žák). Všichni žáci je pouze fyzický počet žáků, nikoliv to, co potřebujeme do statistik (že někdo hraje např. na tři hudební nástroje). Proto je toto číslo odlišné od počtu žáků celkem.

Tento celkový počet lze také zkontrolovat pomocí Předepsaného školného. Pokud ale čísla nesouhlasí, zkontrolujeme zda:
1) máme předepsané nulové platby
2) nemáme u placeného předmětu nastavené, aby se započítával do statistiky
-> větší počet plateb než žáků celkem

3) nemáme nastaveno školné u předmětu, který se započítává do statistik
-> větší počet žáků než předepsaných plateb

Počet dívek se vypočítá z rodného čísla. Pokud rodné číslo neznáme, vyplníme ho u dívek samými nulami, ale na třetím místě bude 5 (005000/0).

Do řádku 0102c se uvádí žáci s přiznaným podpurným opatřením (PO):
– využívají poradenské pomoci školy a školského poradenského zařízení
– mají upravenou organizaci, obsah, formu a metodu vzdělávání a školských služeb (výuka předmětů speciálně pedagogické péče včetně prodloužení délky středního nebo vyššího odborného vzdělávání až o dva roky)
– mají upravené podmínky přijímání ke vzdělávání a ukončování vzdělávání
– používají kompenzační pomůcky, speciální učebnice a speciální učební pomůcky, využívají komunikační systémy neslyšících a hluchoslepých osob, Braillovo písmo a náhradní a podpůrné způsoby dorozumívání
– se vzdělávají podle individuálního vzdělávacího plánu
– využívají funkce asistenta pedagoga
Pro započítání těchto žáků do tabulky, je nutné na kartě osobních údajů žáka nastavit stupeň PO.

Absolventy zobrazíte stejným způsobem – tlačítkem nebo v menu Možnosti/Počty žáků/Absolventi minulého roku.

POZOR! Do této statistiky se nezapočítávají absolventi s ukončeným studiem dříve, než 30.6.

II. Žáci přípravného a základního studia – 1. stupeň

Tlačítko nebo Možnosti/Počty žáků/1. stupeň – zobrazíme žáky, u kterých máme správně nastavený ročník a stupeň (1. nebo 0.).
Kliknutím na jakékoliv poličko s počtem žáků se Vám zobrazí jména těchto žáků.

Absolventy za minulý školní rok za první stupeň zobrazíte v menu Možnosti/Počty žáků/Absolventi minulého roku. Vypíšete řádek prvního stupně. Políčka jsou opět pro kontrolu klikatelná.

III. Žáci rozšířeného studia – 1. stupeň

Tlačítko nebo Možnosti/Počty žáků/1. stupeň rozšířeného studia
Žáci, kteří mají více, než jednu vyučovací hodinu. Pro ty je potřeba založit zvláštní předmět (pokud má rozšířenou výuku houslí, je potřeba založit další předmět -> Housle – rozšířené, a ve záložce Statistika navolit Rozšířené studium)

Absolventy za minulý školní rok za první rozšířený stupeň zobrazíte v menu Možnosti/Počty žáků/Absolventi minulého roku. Vypíšete řádek prvního rozšířeného stupně.
Políčka jsou opět pro kontrolu klikatelná.

IV. Žáci přípravného a základního studia – 2. stupeň

Tlačítko nebo Možnosti/Počty žáků/2. stupeň – zobrazíme žáky, u kterých máme správně nastavený ročník a stupeň (2.).
Kliknutím na jakékoliv poličko s počtem žáků se Vám zobrazí jména těchto žáků.

Absolventy za minulý školní rok za druhý stupeň zobrazíte v menu Možnosti/Počty žáků/Absolventi minulého roku. Vypíšete řádek druhého stupně. Políčka jsou opět pro kontrolu klikatelná.

V. Žáci rozšířeného studia – 2. stupeň

Tlačítko nebo Možnosti/Počty žáků/2. stupeň rozšířeného studia – zobrazíme žáky, u kterých máme správně nastavený ročník a stupeň (2.).
Žáci, kteří mají více, než jednu vyučovací hodinu. Pro ty je potřeba založit zvláštní předmět (pokud má rozšířenou výuku houslí, je potřeba založit další předmět -> Housle – rozšířené, a v záložce Statistika navolit Rozšířené studium).

Absolventy za minulý školní rok za první rozšířený stupeň zobrazíte v menu Možnosti/Počty žáků/Absolventi minulého roku. Vypíšete řádek prvního rozšířeného stupně.
Políčka jsou opět pro kontrolu klikatelná.

VI. Studium dospělých na základních uměleckých školách celkem

Tlačítko nebo Možnosti/Počty žáků/Studium pro dospělé
Do prvního řádku se uvede součet všech dospělých – dříve děleni na  dospělí (3. stupeň) + dospělí pracující (4. stupeň).


VII. Evidenční počet učitelů

Tlačítko   – zde uvedete počet odloučených pracovišť. Počty učitelů a jejich úvazků se doplní do tabulky automaticky po kliknutí na tlačítko Vypočítat.

Správný výpočet se provede pouze tehdy pokud mají všichni učitelé vyplněny tyto údaje:
– typ pracovního poměru na kartě Osobní údaje učitele (interní, externí,…) a rodné číslo (muž nebo žena)
Výkaz žáků a vyučovacích hodin (Přímá vyuč. povinnost při 100% úvazku)
Rozvrh hodin učitele (vyplněny všechny přímé vyučovací hodiny včetně vyučovaného předmětu) – hodiny bez předmětu a nad úvazkové se do statistiky nepočítají

Modře podbarvená pole označují pole, kde došlo ke změně ve výpočtu. Tlačítkem Původní vrátíte výpočet do posledního uloženého stavu. Všechna pole lze i upravovat ručně – po těchto úpravách již nelze zobrazit podrobnosti jednotlivých polí.

Podrobnosti zobrazíte kliknutím na .

Následující tabulka se týká karierního řádu. Uvádí počet začínajících učitelů v 1. a 2. roce praxe učitele od vstupu do této pedagogické profese (adaptační období). Dále se uvádí počet učitelů, kteří jsou pověřeni podporovat profesní rozvoj začínajících učitelů v 1. a 2. roce učitelské praxe (uvádějící učitel).

Interní učitelé – učitelé na pracovní poměr
z toho v 1. roce adaptačního období – začínající učitelé v prvním roce praxe
z toho v 2. roce adaptačního období – začínající učitelé v druhém roce praxe
Externí učitelé – vyučují na základě dohody,…
Uvádějící učitelé – učitelé pověření podporovat začínající učitele (učitele v adaptačním období), uvádějící učitel může být interní i externí

Import dat do portálu Statistika školství ÚIV

Výkaz S 24-01 nemusíte nyní přepisovat do portálu ÚIV – data tam nyní importujete pomocí CSV souboru, který vytvoříte v kliknutím na Export do CSV.


Vytvořený soubor CSV si uložíte do počítače a následně se přihlásíte do sberdat.uiv.cz, kde soubor importujete (načtete z počítače).