Správa web ID

Rychlá nápověda při řešení konkrétních situací.
Žák má nevyplněný e-mail nebo má sourozence a není s nimi spárovaný:
Zkontrolujte, zda má žák správně zadaný e-mail a odeslané Web ID. Pokud ano, tak proveďte kontrolu zda žák má sourozence a je s nimi spárovaný – menu Možnosti / Kontrola / vyhledat nezařazené sourozence podle e-mailu nebo najděte žáka, který chybí v nabídce e-mailů a otevřete jeho Osobní údaje / záložka Sourozenci – najděte sourozence a přidejte.

Žák nemá sourozence a přesto se mi v nabídce e-mailů pro odeslání zprávy nezobrazuje:
E-mail byl již použit v minulosti – smažeme tedy jeho Web ID. V menu Soubor / Spravovat Web ID, zvolíme filtr „Pouze předchozích roků“, vyhledáme e-mail, označíme a smažeme Web ID v menu Možnosti / Smazat Web ID.

Otevřeme přes menu Soubor/Spravovat Web ID.
Pomocí tohoto dialogu je možné spravovat veškerá web ID v programu.

Zde můžeme zobrazit Web ID za současný rok, nehledě na rok či předchozích let, dále můžeme zobrazit pouze odeslané či neodeslané web ID. Tlačítky vpravo volíme, jaké kategorie Web ID chceme mít zobrazené (Zaměstnanci, Žáci,…).

Při každém otevření tohoto dialogu (či dialogu pro psaní zpráv) si program automaticky aktualizuje emaily, které v programu jsou a přidá do Správy Web ID ty, které tam zatím nebyly vloženy. Toto aktualizování (automatické vkládání) se děje pouze v současném roce. Tato funkce je důležitá pro posílání e-mailů.

Dále program kontroluje při ukládání e-mailu, zda nemáte email vložen na více místech zároveň. Pokud je nalezne na více místech, na tuto situaci Vás upozorní hláškou. Automatické vkládání emailů bude tedy přerušeno.

Pokud program nalezne stejný email u žáka a jeho rodičů (zákonných zástupců), vymaže jej u žáka a zástupce 2 a ponechá jej pouze u zákonného zástupce 1.

Pokud program při uložení nalezne stejný email u více žáků, tak vás upozorní a je nutné tyto žáky spojit jako sourozence.

Pokud jste přihlášen jako UČITEL, ve Správě Web ID uvidíte pouze svoje žáky a zákonné zástupce k nim patřící.

Pokud jste přihlášen jako VEDENÍ ŠKOLY, tak ve správě Web ID vidíte všechny žáky a zákonné zástupce za celou školu. Pomocí filtru „Pouze učitele“ můžete spravovat Web ID celé školy nebo po jednotlivých učitelích.

Odeslání Web ID (pro přístup do webové Klasifikace a do el. žákovské)

Pro hromadné odesílání stačí kliknout na ikonu obálky    (případně si nejdříve označit požadované kontakty pomocí SHIFT nebo CTRL, kterým chcete Web ID zaslat). Po kliknutí Vám to nabídne označení i ostatních záznamů, pokud jste si předem nevybrali záznamy sami.
Program pošle přihlašovací údaje pouze těm, kteří ještě tyto údaje nemají odeslané, tzn. u kterých není poznámka ANO.

Další ikona    způsobí, že se účtům, které mají přístupové údaje do webové Klasifikace a el. žákovské, tento přístup smaže, ale veškerá historie zpráv v programu se zachová.

Poslední ikona   (mazání „osoby“) slouží ke smazání celého řádku (kontaktu) z tohoto okna – např. pokud v tomto dialogu figuruje u uživatele starý mail, jednoduše jej vymažeme a při příštím otevření tohoto okna se přidá nový email (zprávy ale již zachovány nebudou).

Přehled přístupů

Přehled, kdo z učitelů používá webovou Klasifikaci a kdo z rodičů pravidelně vstupuje do el. žákovské knížky, vidíte ve sloupci Přístupů. Pokud je ve sloupci Odesláno ANO, tak uživateli byl odeslán přístup na e-mail. ANO* znamená, že si uživatel zapnul notifikace. Ve sloupci Poslední přístup je uvedeno datum, kdy se uživatel naposledy přihlásil.

Přístupy jsou počítány od 1.9.2020. Počítadlo přístupů můžete kdykoliv vynulovat v menu Možnost / Resetovat počitadlo přístupů. Přístupy se začnou počítat znovu ode dne, kdy provedete resetování počitadla.

 

Podívejte se na video návod

Jak pracovat s dialogem správa web ID