Předměty žáka

Rychlá nápověda při řešení konkrétních situací.
Pokud žák obor již řadu let navštěvoval a rozhodl se ukončit studium již v září, je potřeba nejprve odstranit předměty z vysvědčení tohoto roku. Ikdyž žák ukončil v září, je správně ukončit studium k 30.6. minulého roku. Pokud předmět odkazuje na další dokumenty, je potřeba smazat nejdřív je, a pak odebrat dvojklikem, či pomocí šipek předměty ze studia za daný rok.


Žák se přihlásil ke studiu, ale rozhodl se, že nenastoupí. V situaci, kdy již má učitel vytvořeny všechny dokumenty pro žáka je potřeba nejprve odstranit všechny dokumenty (třídnice, platby,…) a poté smazat předměty z vysvědčení a odstranit studium. Pokud žák nebude chodit na žádný další předmět, smažeme ho.

V případě, že žák již provedl úhradu školného a chcete tuto informaci ponechat v programu, tak žákovi nastavte ukončení studia k začátku školního roku (1.9.).


Pokud žák přestane nebo začne chodit v pololetí, vybereme mu u předmětu místo učitele pomlčku „-“ za dané pololetí. Poté nastavíme datum zahájení či ukončení studia.

V hlavním okně programu takového žáka uvidíte podle data ve kterém se nacházíte – pomocí Posunu v čase. Také je možné nad seznamem předmětů v hlavním okně programu filtrovat začínající či končící studenty.


Pokud máte u studijních zaměření nastavené předměty (podle ŠVP) a žák svítí červeně z důvodu chybějícího předmětu nauky (oblast recepce a reflexe), kterou má již splněnou v jiném studiu, tak stačí zatrhnout Recepce a reflexe splněna. Studium žáka pak bude v pořádku označené zeleně.

Všechny žáky s tímto nastavením si zobrazíte v menu Možnosti / Kontrola / Zobrazit žáky s uznanou výukou…
Nastavení u žáka zůstává i po převodu do nového školního roku.

Pokud máte u studijních zaměření nastavené předměty (podle ŠVP) a žák svítí červeně z důvodu chybějícího předmětu z oblasti interpretace kolektivní, kterou má již splněnou v jiném studiu, tak stačí zatrhnout Kolektivní interpretace splněna. Studium žáka pak bude v pořádku označené zeleně.

Všechny žáky s tímto nastavením si zobrazíte v menu Možnosti / Kontrola / Zobrazit žáky s uznanou výukou…
Nastavení u žáka zůstává i po převodu do nového školního roku.

Studium je vedeno za jednotlivé školní roky. Pro přehled slouží Barevné pruhy, které znázorňují Začátek a konec studia. Za každý rok je vedeno vysvědčení které má nastavené své předměty.

Pro vložení předmětů je potřeba kliknout dvojklikem na světle barevný obdélník pod daným rokem nebo nahoře vybrat tlačítko Nastavit předměty vysvědčení za daný školní rok.

Tím se zobrazí všechny předměty daného oboru.

Pokud máte v programu nastavené ŠVP tak se nabídnou pouze předměty daného studijního zaměření. Kliknutím na „ŠVP“ zobrazíte nastavené studijní zaměření.

Předměty jednoduše převádíte z pravého sloupce do levého pomocí tlačítek či dvojklikem na daný předmět.

Pokud se jedná o žáka z přihlášek, který má vytvořen protokol o talentové zkoušce, program tuto skutečnost zjistí a dá Vám na výběr, zdali chcete k nově přidanému předmětu připojit i talentovou zkoušku. Může se stát, že bude na vysvědčení předmětů více a program by nepoznal, ke kterému zkouška patří.

Dále je potřeba nastavit ročník a stupeň předmětu.
Jednotlivé stupně jsou podle čísel rozděleny následovně:

Učitel předmětu
Pod seznamem předmětů je zobrazen učitel. Automaticky se vyplní učitel, který byl vybraný v hlavním okně programu. Samozřejmě je možné učitele změnit.
Pokud se učitel v pololetí změní, je možné u každého pololetí nastavit jiného. K novému učiteli se pak převedou všechny dokumenty.
Pokud je na předmět, u kterého měníme učitele, veden protokol, program zobrazí nabídku protokolů. Je možné vybrat protokol, na který žáka převedeme i s jeho látkou a všemi údaji nebo případně nechat vytvořit nový protokol.

Při změně učitele u předmětu žáka, který je navolený ve skupině, program automaticky umožní přesun žáka do jiné skupiny včetně záznamů v třídnici. Podmínkou přesunu záznamů je, že obě třídnice mají zapsaný stejný počet lekcí.

Nastavení učitele u předmětu žáka si lze usnadnit – stačí navolit na kartě osobních údajů učitelů jaké předměty vyučují. Poté se při nastavení učitele u předmětu nebudou nabízet všichni učitelé, ale pouze učitelé daného předmětu. Číslo (5) je počat učitelů daného předmětu. Kliknutím na číslo (5) přepnete na zobrazení všech učitelů školy bez ohledu na daný předmět. Není-li zobrazeno žádné číslo, tak nemáte předvolené žádné učitele předmětu. Více k nastavení naleznete zde.

Pořadí předmětů
Pořadí předmětů lze změnit tlačítky . Pořadí předmětů je důležité pro určení prvního předmětu, za který se určuje školné – pokud je u předmětů zatrženo Pouze když je prvním předmětem.

Záměna předmětu
Předmět je možné zaměnit za jiný bez nutnosti vše nastavit znovu pomocí tlačítka . Zobrazí se dialog, ve kterém vyberete předmět, za který chcete stávající zaměnit.

Další možností je Pobočka. Ta určí, na které pobočce se bude žák vyučovat a také, jak se bude zobrazovat v hl. okně programu.

Zatržítko SN – Společné nastavení

Pro předměty, které mají obvykle stejného učitele, ročník a stupeň (nehudební obory) je určeno zaškrtávací políčko s označením SN (Společné Nastavení) umístěné nad pravým seznamem předmětů žáka. Pokud je tato volba zapnuta, zvolený učitel, ročník, stupeň a pobočka bude automaticky nastavena všem předmětům žáka daného vysvědčení a to i u nově vloženého předmětu.

Pokud je políčko SN vypnuto, zelenou šipkou se spojí pouze vybraný předmět s vlastností, kterou mu nastavujete. Pokud je políčko SN zapnuto, červenými šipkami jsou spojeny všechny předměty s vlastností, kterou jim nastavujete. Tato funkce vám pomáhá pro lepší přehlednost v programu.

Pokud přidáte předmět, který je již použit v jiném studiu žáka, tak je mu automaticky navoleno stejné nastavení.

U předmětů hudební nauky (název předmětu musí obsahovat „nauk“), který může být na více vysvědčeních jednoho žáka se při změně ročníku, pobočky, učitele atd. automaticky změní údaje na všech vysvědčeních.

Všechny úpravy dokončíte pomocí tlačítka OK

Při opakovaném zadávání stejného učitele několika předmětům (například u výtvarného oboru) je možno, tak jako u jiných programů, použít klávesové zkratky F4, která doplní naposledy vybraného učitele. Tento opakovaný výběr si program pamatuje až do svého ukončení a to znamená, že po přidání jednoho žáka se volba dá použít i pro přidání dalších žáků.

Zadávání stejného učitele nebo předmětů vám ulehčí možnost nastavit si opakované volby na klávesové zkratky F5 – F12.
Pro úpravu předvoleb vyberte Nastavení v horní části dialogu a vyberte řádek Učitelé F5 – F8 či předměty F9 – F12 . V zobrazeném dialogu si nastavte volbu na každou z kláves dle potřeby (většinou nejčastěji učící učitelé). Program si tyto učitele bude pamatovat i pro příští spouštění. Předměty nastavíte podobně, pro každé tlačítko si můžete nastavit zvlášť skladbu předmětů. Tlačítkem můžete předměty žákovi načíst.

Žák navštěvuje více předmětů či oborů

Pokud žák navštěvuje více oborů či předmětů v oboru, je potřeba nastavit další Studium, ve kterém opět stejným způsobem vyberete předměty a nastavíte ročník, učitele,…

Změna předmětu – žák přestoupí na jiný předmět

Pokud se stane, že Žák přestoupí na jiný předmět, je potřeba stávající předmět vyměnit pomocí šipek k sobě . Toto zachová předpisy školného i ostatní nastavení jako je ročník a učitel. Můžete ovšem tyto položky upravit.